15 Aralık 2009 Salı

adios carlos

Robertocarlos Daha önce yazmıştık , dünyanın gelmiş geçmiş en büyük sol beklerinden birini yedek bırakmak gibi bir şerefimiz vardı fenerbahçe olarak . Ve gün geldi çattı o büyük sol bek terk-i diyar eyliyor. Az buçuk dilim döndüğünce her platformda mümkün olduğunca futbol takımının altyapıdan gelen genç yetenek ağırlıklı kurulmasını hayal ettiğimi belirtmişimdir. Fenerbahçe kulübünün kültürüne de taban tabana zıt bir düşünce yapısı olduğunu bildiğimden "hayal" olarak nitelerim hep , gerçekleşeceğine dair en ufak bir ümidim yok.


Realiteye gelecek olursak Fenerbahçe kulübü her zaman sansasyon ve gösterişin beşiği olmuştur. Ve özellikle internet aleminde sıkca kullanılan jargonlardan olan Futbolda Endüstriyelleşme sürecine en iyi adapte olan kulüplerin başında gelmesi dolayısıyla bu sansasyonun derecesini her sene biraz daha artırarak gözümüze sokmayı başarmıştır. Transfer konusunda başka bir seviye'ye geçiş Ortega transferiydi . Aktif olarak futbol oynayan tabiri caizse emekliliği gelmemiş olan futbolcular içinde arjantin milli takımı gibi en tepedeki 2-3 takımdan birisinden bir oyuncuyu almak gerçekten büyük başarıydı. Avrupa başarısı şusu busu ayrı bir tartışma konusudur ama bu transfer Fenerbahçe'nin transfer liginde hatırı sayılır şekilde basamak zıplamasına sebep olmuştu. Bu basamaklar sonrasında PvH , Alex , Appiah , Anelka gibi hamlelerle pekiştirildi sürekli. Anelkayı bir kenara koyacak olursak bütün bu hamlelerin en şaşalısı Roberto Carlos idi bence. Halen futbol oynayanlar içinde belki de en kariyerlisi , mevkisinde dünya futbol tarihinin bir efsanesiydi o . Tamam kademelere giremiyordu , iki verkaçta ortada kalınca oyundan düşüyordu mahalle maçında öylesine takılan bir abi misaliyle kafasına göre şutlar çekiyordu , hakemlerle abuk subuk fiili diyaloglara giriyordu ama o Roberto Carlos'du. Bundan 20 sene sonra bile futbol izleyen insanların fransaya attığı o meşhur golü izleyip vay be ne futbolcuymuş hem de fener'de oynamış diyecekler . Şimdilerde bizim hiç izlememiş olsak bile bir Garrincha , bir Eusebio denilince duraksayıp saygıdan önümüzü iliklediğimiz gibi seneler sonra insanlar Roberto Carlos'a saygı duyacaklar . Bu saygı duyulacak adamın biyografisinde yer almış olmak bile Fenerbahçe kulübünün bir başarısıdır.


Fiyat/performans analizine girecek olursak , Zico döneminde bu analizden gayet iyi sonuçlar çıkar . O dönemdeki takımın belkemiğini oluşturan Brezilyalılar için önemli bir basamaktı Roberto Carlos . Düşünsenize ülkenizin futbol ilahlarından birisi , Zico 80'lerin tufbol ikonu takımın başında hoca yine ülkenizin 90lardaki en önemli futbol ikonlarından birisi Roberto Carlos'da takımda . Herhangi bir Brezilyalı futbolcu için bundan daha iyi bir takım olabilir mi ? Nitekim Fenerbahçe futbol takımının uluslararası arenadaki en büyük başarısı da böyle bir yapının üzerine kurulmuş takım sayesinde geldi. Aziz Yıldırımın şekerinin yükseldiği bir döneme denk gelmese ve Zico devam etseydi , R.Carlos yine etkin bir rol oynardı takımda. Maalesef böyle olmadı , hayatta hiçbir kulüp takımıyla başarı sağlamamış bir hoca gelince takımın başına direkt emeklilik moduna girip paramı alırım keyfime bakarım şekline büründü. Transfer edilmesindeki ticari başarı ne kadar yerindeyse geçen sene kontrat uzatılması da o kadar hatalı idi. Keşke adam gibi 2 yıllık kontratı bitti hadi eyvallah , emeklerin ve oynadığın reklam filmleri için teşekkür ederiz deyip yollar ayrılsaydı ne güzel olurdu . Ama oyuncusuyla adam gibi ayrılmayı becerememek gibi meziyetleri olan bir kulüp Fenerbahçe , şimdi bu beceriksizlik devre arasında takımı bırakan oyuncuyu törenle uğurlamak gibi ucube bir davranış sergileniyor. Ever R.Carlos çok büyük oyuncu , her türlü saygıyı hakediyor ama Fenerbahçe de artık Roberto Carlosa forma giydirecek kadar güçlü ise veya o iddiası varsa bazı işleri düzgün yapacak , 3-5 günlük değil 3-5 yıllık planlar dahilinde belirleyecek transfer politikalarını . Hiç verim alınamayacağı ve çekip gideceği belli olan bir oyuncuyla sözleşme yenilenmez veya yenilense bile buna uygun bir özel sözleşme yapılır. Neyse bu kulübün idaresini eleştirmek bize birşey kazandırmıyor artık öğrendik . Ben bu durumda R.Carlosa hiç suç bulmuyorum adam t..şağına güveniyor (ki bende bu kadar kariyer sahibi olsam bende güvenirim) "Benim için Fenerbahçe bitmiştir" diyebiliyor . Ne demiş atalarımız söyleyene değil söyletene bakacaksın.


Yine de Fenerbahçe forması giymiş olması bile gurur veren bir oyuncuydun Roberto Carlos , teşekkür ederiz sırf o çeyrek finalin yüzü suyu hürmetine .