4 Aralık 2010 Cumartesi

İspirtolu kalem ile pilin ömrünü uzatırken

Bu akşam genelde pek yapmadığım şekilde youtube sitesinde eski müzik gruplarının videolarını izlerken aklıma geldi , walkman ve cebimizde , çantamızda bir sürü kaset ile birlikte gezerken yaşadığımız en büyük sorun pilin ömrünün bitmesiydi . Şarjlı pilleri keşfetmemiş veya ekonomik olarak altına girecek kadar kendimizi kalantor hissetmediğimizden olsa gerek 4'lü kalem pil poşetlerini yırtarak pilleri açmaktan büyük zevk alıyorduk(m). Esasında yolda yürürken  walkmanin pili biter veya azalmaya başlarsa yapacak bir şey yoktur , en fazla pilleri üstüne başına sürer veya biraz dişleyerek bir süre daha , en azından şarkı bitene kadar idare etmesini bekleyebilirsin. Önemli olan o duruma gelmeden tedbiri almaktır , bu tedbir de ancak aşağıdaki resimdeki materyal ile olabilir. 
Bir walkman , bir kaset ve bir ispirtolu kalem ( rengi farketmez ) Walkman en çok kasedi ileri-geri sararken enerji harcar. İşte bunun önüne geçmek için bir ispirtolu kalemin eşsiz dostluğundan faydalanıyoruz. Bu dostluk bizi çok zaman 6 lı pil paketleri almaktan kurtarmıştır.
Yukarda behsettiğimiz dostluk kalemin kapağını çıkartıp kasetin sarma makaralarından birine tam olarak yerleştirilmesi ile başlar. Tam olarak oturması lazım ki hızlı çevirmelerde kaset fırlayıp gitmesin. Hangi makaraya kalemin yerleşeceği ve hangi yöne çevirme konusu apayrı bir açıklayıcı yazı gerektirir. Kasetin  A ve B yüzünün hangisi olduğunu bilmek , dinlemek istediğimiz şarkının da kaçıncı sırada olduğunu bu kalemin hangi makaraya yerleşecğine karar verirken bize yardım edecek olan bilgilerdir.

Kalemi düzgünce yerleştirdikten sonra elimizle kalemi tutup , kasedi düzgün şekilde kendi ekseni etrafında tur atacak şekilde çevre şartlarını düzenliyoruz. Aşağıdaki resimde görüleceği gibi kasedin içine yerleşmiş kalemi tek elle tutmak daha makbuldur , iki elle tutmak döndürme aşamasında sıkıntı yaratacaktır.
Bu şekilde kalemden sıkıca kavradığımız kaset için artık beklenen an gelmiştir , walkmanin piline en ufak bir halel getirmeden kendini başa saracak ve istediğimiz şarkıyı tekrar tekrar izlememizi sağlayacaktır (her nekadar bunları bir laptop ile yazsam da yazının içeriğinde ne bilgisayar ne de internetin varlığından haberdar değiliz bu yüzden bir kasette istediğin şarkıyı denk getirmenin ne muazzam bir başarı olduğunu anlatma ihtiyacı duymuyorum)
Aynen yukardaki resimde görüldüğü şekilde kasedi hızlıca kendi ekseni etrafında döndürüp başa sarılmasını sağlıyoruz. Hayatında hiç kaset dinlememiş birisi için başa sarmak deyimi garip kaçmaktadır biliyorum. kısaca izah edecek olursak kasetlerin A ve B olmak üzere iki tarafı vardı , genelde toplam şarkı sayısına göre yarısı A yüzünde yarısı da B yüzünde olurdu. A yüzüne albümün en gaz ve tutacak parçaları konulur B yüzüne ise biraz da kenarda kalmış olanlar konulurdu. CD ile birlikte bu A - B yüzü diye bir kavram kalmamış oldu . Ortalama bir 60 lık kasedi 2 dk. civarında kalemle geri sarabildiğimi hatırlıyorum ama belki daha kısa veya uzun olabilir , ayrıca bundan kime ne nasıl olsa pil ömründen yemiyoruz . Sarma işlemi bittiğinde aşağaki gibi olması lazım kasetimizin.
Örnek için seçtiğim kaset Savatage "Gutter Ballet" , bu kasedi aldığımda daha milenyum devrilmemişti , aykut kocaman hala fenerbahçenin gol yollarında en etkili silahtı  , internet diye bir şeyi duyardık bir de cep telefonlarını takozdan yapıyorlardı henüz. 

O gün bugündür hala saklarım bu kasedi.