18 Temmuz 2012 Çarşamba

FreeNAS 8 kullanarak Vmware ESXi sunucuya disk eklemek (NFS ile)

Bir adet FreeNAS kurulu makinayı vmware sunucuya ek disk olarak gösterebilmek için yapılacak işlemlerin toplamı 10 dk. sürüyormuş bunu öğrenmek ise 1 güne yakın . Malum türkçe kaynak hele de özgür yazılım konusunda çok kıt , yabancı kaynaklarda ya çok basit ya çok karmaşık anlatıma sahip ve çok zaman tam istediğinizi bulamayıp ordan oraya zıplamak zorunda kalabiliyorsunuz . Sonunda başarınca da hep aklımın bir köşesinde bu işi türkçe yazıp koymak lazım internete ki bir daha ki sefere arayacak olanlar denk gelirse işine yarasın.


FreeNAS kurmak , paylaşıma açmak ve vmware makinaya ek disk olarak tanıtmak isteyenler için bir kaç ekran görüntüsü ile kısaca tarif edelim. FreeNAS'ın kurulu halde olduğu , IP ataması yapıldığı ve admin şifresi ile yönetim paneline girildiği aşamalarını geçilmiş varsayarak ilk adıma geçiyoruz. Burada sadece vmware sunucusuna FreeNAS disklerini eklemek için yapılacak basamakları basit bir sırayla gösteriyoruz , diskin bölümlenmesi , diskin içinde farklı erişim klasörleri oluşturulması , ZFS dosya yapısı vb. ileri düzey sayılacak şeylere girmiyoruz bizimki gönüllü ve meraklı bir kullanıcının tecrübe paylaşımından ibaret.

İlk olarak FreeNAS üzerinde  Storage > Create Volumes yolunu izleyerek disk oluşturuyoruz.  Create Volume dediğinizde açılan pencerede size diskin adını ve hangi hard diskin bağlanacağını ve dosya yapısını soruyor . NFS paylaşımı olacağı için dosya yapısını ZFS olarak seçtik ( detaylı bilgi için bkz. ZFS ) ZFS dosya sistemini seçtiğinizde bir kaç tane diski işaretlerseniz RAID-Z diye bir Group type seçeneği de soruyor bir nevi Raid 5 yani . Bizim yaptığımız makinada 2 disk olmasına rağmen tekini gördüğü ve diğer sorunlu diski sonra autoimport ile içeri aldığımız için 2 farklı bölüm oluşmuş oldu aşağıdaki görüntüdeki gibi.















Bölümleri oluşturdukdan sonra üstteki Services seçeneği ile çalışacak servisler sayfasına geçiyoruz. Burada NFS seçeneği kenarındaki anahtarı On konumuna getirerek servisi çalıştırıyoruz .

















NFS servisini çalıştırdıktan sonra oluşturduğumuz bölüm içinde bir paylaşım oluşturarak isimlendirmek gerekiyor ki bu paylaşım vmware sunucu tarafından erişilebilsin. Paylaşım oluşturmak için Sharing > UNIX yolunu takip ediyoruz. Açılan pencerede bizden paylaşım ile ilgili bilgiler isteniyor bir isim veriyoruz daha sonra Path kısmında Create Volume seçeneği ile oluşturduğumuz diski seçiyoruz ( Biz tek bir diski bir bölüm olarak aldık ) Authorized Network or IP kısmında bu paylaşıma erişebilecek ağ veya belli IP var ise onu belirtiyoruz. Son olarak da Maproot User kısmında kullanıcı listesinden root seçiyoruz . Dahası burda seçilecek kullanıcı ile vmware sunucusundan FreeNAS'a bağlanacak kullanıcı aynı olmalı , biz iki tarafta da root kullandığımız için root kullanıcısını seçtik.


















NFS servisini çalıştırıp UNIX paylaşımı da oluşturduktan sonra FreeNAS tarafında işimiz bitiyor vmware tarafına geçiyoruz. Burda Configuration > Storage > Add Storage yolunu izliyoruz , açılan pencerede Network File System seçip next dedikten sonra server kısmına FreeNAS ip adresini , folder kısmına da Unix paylaşımını oluştururken Path kısmında yazan yolunun aynısını giriyoruz son olarak da kendimizce bir isim verip next diyoruz.




















Eğer her iki taraftaki konfigürasyon tamam ise aşağıdaki ekranda finish dedikten sonra FreeNAS makinasındaki disk ve belirlediğiniz disk vmware sunucuya storage olarak eklenmiş oluyor . Gerçek ortamda çalışan makinalar olduğu için bu ekran görüntülerini aldığım sistemde en son basamağı tamamlamadım ama bu adımları birebir takip ederek test ortamında disk ekleme işlemini gerçekleştirdim , merak eden , deneyen veya takılan olursa nohhut[at]gmail.com adresinden iletişime geçebilir.