11 Ağustos 2009 Salı

3 güne 1 maç

Blog camiasının en tanınmış isimlerinden acetobalsamico böyle hesaplar yapıp koyar arada sırada , dün akşam eve giderken yolda aklıma geldi bende bir hesap kitap yaptım , paylaşayım dedim.aziz_yildirim Fenerbahçe-Sivas maçının kale arkası 55 tl. olarak açıklanmış , ne güzel değil mi . Temmuz 2009 itibariyle asgari ücret 693 tl brüt bundan vergileri ve primleri çıkınca net 496,53 tl kalıyor yani asgari ücret ile calisan birisinin saatlik net kazancı 2,20 tl ( 496,53 / 30 / 7,5 olarak hesapladım ) 55 tl olan biletin parasını çıkartmak için 55 / 2,20 = 25 saat çalışmak gerekiyor. Günde 8 saat çalıştığını düşünürsek bir kişinin ( ki aslında daha çok çalışır  ) 25 / 8 = 3,13 . Evet büyük hesaplamayı bitirdikten sonra anafikrimizi belirtelim hemen fenerbahçe maçını izlemek için o hafta 6 gün çalışıyorsa bir asgari ücretli 3 gününü maç için çalışmalı.

Halkın sporunu yapan halkın takımını izlemek için 3 günlük yevmiyesini veren halk , bu konuyu klasik ekonomi sayfalarının "mutfakta yangın var pazar filesi dolmuyor" söylemine çekmek istemiyorum ama el insaf yahu 55 tl'ye bilet mi olur ? İnsanlar nasıl gidecek maça , çocuğunu alıp nasıl götürecek  "bak oğlum alex şu kafası kel olan var ya sağ tarafa koşuyor o işte" diye oyuncuları nasıl tanıtacak , nasıl takım sevgisi aşılayacak ? Çok şükür iyi sayılabilecek bir gelirim var ama ben her maç bu parayı veremem , ancak büyük maçlara ayırırım ( ki onlar daha da pahalı olacak kesin ) hakkımı.

İnternet ortamlarında çokca dile getirilen ve bazı yazarlar ile yöneticiler tarafından çok kullanılan bir söylem de " ee barcelona , r.madrid gibi kulüpler gibi olmak istiyorsak bu paraları vermek lazım , r. carloslar öpücükle gelmiyor" . Temel sorun da burda zaten azınlıkta olsak bir kısım fenerbahçeli var ki takımda r.carlos  oynasın istemiyor altyapıdan daha çok semihler çıksın istiyorlar,  sahada sarı-lacivert çubuklu formanın ne demek olduğunu bilen insanlar olsun istiyorlar , ama onlar azınlıkta hem de giderek nesli tükeniyor...evet tükeniyoruz ve meydan 55tl'lik fahiş bilet fiyatına "gayet makul" diyenlere kalıyor.